BIO Чиа семена
- голяма опаковка
- разнообразна употреба
- естествен източник на протеини и фибри
- Продуктът е в наличност
- Най-добър поне до: 30.11.2027
- Изпращаме днес!

Днес семената от чиа са съществена част от балансираната диета, но историята им датира отдавна - от древните цивилизации на маите и ацтеките. Представляват малки семена от растението Salvia hispanica, разпространено в южните части на Мексико и Гватемала.
Преди повече от 5000 години семената от чиа са били ценени като изключително питателна храна. Маите са ги смятали за „храна на воините“, като са вярвали, че те придават сила и издръжливост на тялото. Оттук идва и името „чиа“, което на езика на маите означава „сила“.
Освен с богатата си история семената от чиа се отличават и с изключителни хранителни свойства. Те са отличен източник на фибри и протеини, но това, което ги прави специални, е способността им да свързват течности - когато са накиснати в течност, те набъбват и образуват желатинова структура, което ги прави отлични за сгъстяване и приготвяне на различни ястия.
Неутралният им вкус ги прави приятна добавка към голямо разнообразие от ястия - както солени, така и сладки.
Те могат да се използват за:
Bio чиа семената са произведени в съответствие с най-високите органични стандарти, не съдържат алергени и са подходящи за вегани, което ги прави идеален избор за всеки, който търси питателна, естествена и разнообразна добавка към диетата си.
Средна хранителна стойност | на 100 г |
---|---|
Енергийна стойност | 1863 kJ / 452 kcal |
Мазнини | 32 г |
- от които наситени мазнини | 3 г |
Въглехидрати | 4 г |
- от които захари | 0 г |
Хранителни фибри | 32 г |
Протеини | 21 г |
Сол | 0 г |
Стойностите могат да варират поради съставките от естествен произход.
Съставки: 100 % чиа семена (Salvia hispanica) от сертифицирано биологично земеделие. Дистрибуцията се контролира от SI-EKO-002. Земеделие извън ЕС.
Нето количество: 1000 г
Можете да използвате BIO Чиа семената директно върху салати, плодове, кисело мляко, мюсли, зърнени храни или да ги добавите към смутита и сокове. Можете да ги използвате и за приготвяне на разядки или дресинги за салати. Накиснати в течност, те набъбват и действат като сгъстител. Популярни са и за десерти и печене.
Дневният прием не трябва да надвишава 15 г (приблизително 3 ч.л.). При печене съдържанието им не трябва да надвишава 10 % от сместта.
Внимание: Този продукт не е заместител на балансираното и разнообразно хранене и здравословния начин на живот.
Съхранявайте на сухо, хладно и тъмно място.
Това не е задължително, но накисването подобрява смилаемостта и предотвратява стомашен дискомфорт, тъй като семената поемат много течност.
Не, чиа семената са естествено без глутен.
В повечето случаи не, но прекомерното консумиране, особено без достатъчно количество течност, може да предизвика подуване или запек.
Да, семената от чиа, смесени с вода, образуват гел, който може да се използва като заместител на яйцата при печене (1 супена лъжица смляна чиа + 3 супени лъжици вода = 1 яйце).
Да, чиа семената могат да бъдат лесно включени в печене на хляб, сладкиши или други ястия. Топлинната обработка не унищожава повечето от техните хранителни вещества.